Tel: +90 (412) 241 1000/8568 | Mail: cumaliz@yahoo.com


“İstilacı Bitkiler Çalıştayı” Tokat’ta Düzenlendi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliği ile "İstilacı Bitkiler Çalıştayı"22 Mayıs 2015 tarihinde Tokat'ta Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde düzenlenmiştir.

Çalıştay ile; Tarım, ekonomi, ekoloji ve insan sağlığı açısından büyük risk oluşturan istilacı yabancı bitkilerin farkındalığının oluşturulması ile buna yönelik hazırlanan "Türkiye İstilacı Bitkiler Kataloğu" tanıtımının yapılması ve konuyla ilgili uzmanların bir araya gelerek sorunların çözümüne yönelik fikir birlikteliğine varılması amaçlanmıştır.

Çalıştaya; Tokat İl Valisi, Belediye Başkanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı, GOP Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Tokat İl Müdürü, Kayseri İl Müdürü, Yozgat İl Müdürü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürü, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü, Müdürü, Kırsal Kalkınma İl Koordinatörü, Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü, Ziraat Odası Başkanı, araştırma kuruluşlarından, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve özel sektör temsilcilerinden olmak üzere yaklaşık 150 kişilik bir katılım sağlamıştır.

Tokat Valisi Cevdet Can bu çalıştayı düzenledikleri için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza, Üniversitemize, Araştırma Müdürlüğümüze, katalog hazırlanmasında ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Sayın Can, tarımsal üretim için sorun olan istilacı bitkilerle mücadele için ne gerekiyorsa yapılmasını ve verimi artırmak için çalışmaların devam etmesi beklediğini ifade etti. Sayın Başbakanımızın bir gün önceki ziyaretinde Tokat'ın tarım potansiyelini beğendiğini ve Yeşilırmak - Kelkit Havzası için özel bir havza yönetimi uygulaması gerektiğini söyledi.

Tokat'a Türkiye'nin en büyük lojistik yaş meyve ve sebze köyü kurulacağını, 2018'de yeni havaalanının tamamlanacağını, hızlı trenin Yıdızeli'den geçeceğini ve bu şekilde ilimizin önemli bir ticaret merkezi olacağından bahsetti.

Sayın Can 2023 yılında toplam 500 milyar dolar ihracat yapılacak, biz de Tokat olarak 2-3 milyar dolar ihracat yapacağız, bu rakamı hep birlikte, sizlerle beraber gerçekleştireceğiz diyerek tarım teşkilatından beklentilerini ifade etti. Bizlere proje üretin, kaynak talep edin biz de destekleyelim dedi.

Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Kazova belediyeleri olarak hal birliği kurduklarını, hayvancılıkla ilgili yeni bir proje başlattıklarını belirtti.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Dairesi Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş konuşmalarında; Tarımsal araştırma kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, biyolojik çeşitliliğimizi tehdit eden istilacı bitkilerin çözümüne yönelik tüm çalışmaların yapılması gerektiğini, Bakanlık ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliği ile İstilacı Bitkiler konusunda farkındalığın oluşturulması için  bu çalıştayın düzenlendiğini ifade etti. Ayrıca, ülkemizdeki istilacı bitkilerin tanıtılması ve mücadelesi, Bakanlık açısından büyük önem arz etmektedir. Türkiye için bir ilk olan, istilacı bitkilere dikkatlerin çekilmesi ve yapılacak çalışmalara kaynak teşkil etmesi amacıyla, "Türkiye İstilacı Bitkiler Kataloğu" hazırlatıldığını, bu kataloğun dünyadaki sınırlı sayıdaki ulusal kataloglardan biri olduğunu, ayrıca Avrupa'nın da en kapsamlı hazırlanmış istilacı bitkiler kataloğu olma özelliğini de taşıdığını vurgulamıştır.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ali Kasap, bundan iki yıl önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bakanlık İl Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi arasında imzalanan üçlü protokolün bu gibi çalışmalarla kağıt üzerinde kalmadığını birlikte birçok faaliyete imza attıklarından bahsetti.

Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürü Atila Altıntaş açılış konuşmasında enstitü çalışmaları hakkında bilgi verdi. Son üç yıl içerisinde bir sempozyum, bir kongre, bir panel ve bununla birlikte iki çalıştayı üniversitemiz, il müdürlüğümüz işbirliği ile gerçekleştirdiklerini belirtti.  Tarımsal üretimimiz için risk oluşturan böyle önemli bir konunun tartışıldığı organizasyonda yer almaktan ve ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Önen Türkiye'nin dikkat çeken toplam 50 önemli istilacı yabancı ot türünün detaylı bir şekilde ayrı bölümler halinde ele alındığını söyleyerek, İstilacı Bitkiler Katoloğunun tanıtımını yaptı.

Çalıştay süresince; istilacı bitkilerülkemizde istilacı türlere genel bakış, İstilacı bitkilerin biyolojik çeşitliliğe etkisi ve su içi istilacı bitkiler konulu sözlü bildiriler ile konuya ilişkin poster bildiriler sunulmuştur.